Mieszkańcy Wiecznego Miasta i południowej metropolii mogą do woli zajadać się narodowym daniem przez najbliższy tydzień. Stworzenie tego przysmaku – nie tylko Włochów – przypisują sobie nawet Amerykanie.
Skąd tak naprawdę pochodzi biały placek? Prawda jak zwykle leży po środku. Z całą pewnością nie jest ani włoska, ani amerykańska. Narodziła się z człowiekiem, który potrafił wykorzystać dary ziemi do produkcji placka i jego składników. Początkowo były to leśne owoce, dopiero kilka wieków temu pojawiła się prawdziwa mąka a na pizzy warzywa i inne dodatki.
Smak białego placka zmienił w końcu pomidor, który przywędrował z Ameryki razem z Krzysztofem Kolumbem. Pomidor, mleko i bazylia – w ten sposób narodziła się tradycyjna włoska pizza w kolorach narodowej flagi.
Klasyczny biały placek wypieka się w specjalnych piecach. Od kilku lat Włosi walczą z Unią Europejską, która żąda ich modernizacji, bo podobno zanieczyszczają środowisko.