Włosi zajadają się słodyczami, a wszystko z powodu Dolce Natale Italiano czyli słodkiego włoskiego Bożego Narodzenia. Półki w sklepach uginają się od świątecznych wypieków, a najpopularniejsze jest panettone.
Panettone to sporych rozmiarów babka świąteczna wypiekana ze składników, które istnieją od zarania dziejów.
Można powiedzieć, że to najprostsza forma ciasta, która tak jak chleb wywodzi się z wiejskiej tradycji. Wieśniacy mieli mleko, masło, miód i jajka. Mieszając te wszystkie składniki, stworzyli coś w rodzaju świątecznego chleba, stąd zresztą wzięła się nazwa wypieku, której pierwszy człon "pane" oznacza chleb – tłumaczy szef Stowarzyszenia Miłośników Słodyczy.
Dziś panettone ma wiele odmian, a Włosi przepadają głównie za tą z bakaliami. - Święta bez panettone są niemożliwe, to przecież tradycja - twierdzi starsza rzymianka.
Ten świąteczny rarytas można już kupować we wszystkich świątecznych sklepach spożywczych i cukierniach od Wenecji po Palermo.
Tradycyjnie co rok świąteczne ciasta w dużych ilościach otrzymuje papież. Przekazuje je później biednym. W tym roku Benedykt XVI dostał aż tysiąc panettone.