Od czwartku do soboty w Myślenicach odbywał się charytatywny SMYK FEST pod patronatem RMF FM. Cel tego wyjątkowego festiwalu to pomoc dla trójki chorych dzieci z Małopolski - Liliany, Magdy i Kacpra. Na scenie w czwartek zagrała Sanah, a w sobotę wystąpili Paula Roma i Krzysztof Zalewski. Wsparcie dla potrzebujących Smyków można było przekazywać na różne sposoby: kupując bilety - cegiełki na koncerty, uczestnicząc w internetowej zbiórce lub w aukcjach wyjątkowych przedmiotów przekazanych przez gwiazdy sceny i sportu. Na pomoc dzieciom przeznaczone będą też środki ze sprzedaży żółto-niebieskich eremefek - monodeserów przygotowanych przez Sylwię Bałę - mistrzynię cukiernictwa znaną z programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Z czego składa się eremefka? Na samym dole jest ciasteczko maślane z mąki migdałowej. Na tym ciasteczku umieszczona jest ukształtowana z foremki kopułka - RMF, Kopiec Kościuszki... W jej środku znajduje się cremaux z marakui, żelka z mango i mus z białej czekolady na bazie kremu angielskiego - wylicza w rozmowie z RMF FM mistrzyni cukiernictwa Sylwia Bała. Na samej górze uwieńczeniem tego jest bezowy smaczek - dodaje finalistka programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Tutaj są tylko zdrowe kalorie, szczęśliwe kalorie - zapewnia z uśmiechem. 

W cukiernictwie nowoczesnym podoba mi się to, że nie dość, że zaskakująca jest forma zewnętrzną, zaskakuje też środek. Ludzie myślą, że to jest takie zwykłe ciasteczko. Na początku nie wiedzą, że w środku dzieje się bardzo dużo. Tam są różnego rodzaju faktury, smaki i kolory - zachęca w rozmowie z RMF FM Sylwia Bała. Myślenicka mistrzyni cukiernictwa wspiera SMYK FEST od pierwszej edycji. 

Sylwia Bała przyznaje, że przygotowywanie eremefek to skomplikowany i wieloetapowy proces, który byłby bardzo trudny do powtórzenia w domowych warunkach. Z myślą o słuchaczach RMF FM i czytelnikach RMF24.pl podzieliła się jednak jednym ze swoich przepisów. Jak przygotować kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają jej goście? Przepis znajdziecie na końcu tego artykułu. 

Zakup eremefek dostępnych w słodkim butiku Sylwii Bały przy myślenickim rynku to jedna z wielu form wsparcia trójki potrzebujących dzieci, dla których zbierane są pieniądze w ramach tegorocznego SMYK FESTU. Oprócz wsparcia bezpośredniej zbiórki prowadzonej przez wolontariuszy w Myślenicach i zakupu biletów-cegiełek na koncerty można to zrobić także internetowo. W tym celu uruchomiono zbiórkę pieniędzy dostępną TUTAJ.  

Datki można przekazywać też bezpośrednio na konto organizatorów, którzy nie pobierają jakiejkolwiek prowizji. Dane do przelewu to: mBank: 70 1140 2004 0000 3202 7771 7959, Fundacja Akuratna. W tytule przelewu należy wpisać Pomoc Smykom 2021.

Inną formą wsparcia może być też udział w aukcjach towarzyszących festiwalowiIch pełną listę można znaleźć tutaj. 

Krzysiek Zalewski przekazuje swój garnitur, którym zagrał 10. finał Męskiego Grania i wystąpił razem z Kortezem i Dawidem Podsiadło na Stadionie Narodowym w Warszawie. Sanah - specjalny VIP BOX, w którym są płyty CD "Irenka", które są niedostępne - to dwie płyty CD w wersji demo. Możecie usłyszeć, jak muzyka Sanah brzmiała w pierwszej wersji, ze studia - opowiada Krystian Stopka z Fundacji AkuratnaW boxie jest też notes dla laureata licytacji i będzie specjalna dedykacja. Ja wiem, w jakim kierunku pójdzie, ale nie mogę zdradzić - dodaje. 

W tym roku można wylicytować też m.in. unikatowy telefon od Joanny Jóźwik, wspólny obiad z ekipą serialu "Brzydula" czy zwiedzanie muzeum Kamila Stocha (z Kamilem Stochem w roli osobistego przewodnika). 

Wszystkie najważniejsze informacje o tegorocznej edycji SMYK FESTU można znaleźć tutaj. 

Kruche ciasteczka maślane - przepis Sylwii Bały dla słuchaczy RMF FM

Składniki:

- 220 g masła

- 145 g cukru pudru

- 50 g mąki migdałowej

- 4 g soli

- 90 g jaj

450 g mąki pszennej

35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

- Masło i cukier puder ucieramy w misie miksera. Gdy składniki się połączą i masło będzie puszyste, dodajemy mąkę migdałową. Następnie dodajemy jajka i mieszamy.

- Dosypujemy mąkę pszenną, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy wszystko do połączenia się składników (nie za długo)

- Zawijamy w folię ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby odpoczęło i stężało.

- Po kilku godzinach wałkujemy ciasto na cienkie płachty i wykrawamy wybraną foremką kształt.

- Pieczemy ciastka w temp. 150 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę na 140 stopni Celsjusza i pieczemy do uzyskania złotego koloru następne 10 minut.

- Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, aby nie nawilgły.

- Smacznego chrupania :)

Maciej Nycz /RMF FM
Maciej Nycz /RMF FM
Sylwia Bała - germanistka z wykształcenia, cukiernik z pasji. Finalistka programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Właścicielka słodkiego butiku MonoDe w Myślenicach w którym można zakochać się w nowoczesnym cukiernictwie. Serwuje tam monodesery, które wyróżniają się elegancką formą i niezapomnianym smakiem. W MonoDe skosztować można również ręcznie robionych croissantów oraz rzemieślniczego pieczywa robionego na zakwasie.