Czy pizza może zastąpić krem do opalania? Zdaniem naukowców z uniwersytetu z Dueseldorfu nie jest to wykluczone. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że pizza jest naturalnym filtrem nie przepuszczającym niebezpiecznych dla skóry promieni UV.

Niektóre składniki włoskiego specjału mogą skutecznie chronić nas przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Zacznijmy od przecieru pomidorowego z oliwą z oliwek. Zawiera on - zdaniem naukowców - pigment likopin, który nadaje skórze odpowiedni kolor. Chroni on również przed nadmiernym promieniowaniem i poparzeniem. Papryka i ananas są tymi składnikami, które zmniejszają ryzyko powstania nowotworu skóry, ale nie tylko. Jak się okazuje skutecznie chronią nas również przed chorobami serca. Naukowcy z Duesseldorfu przestrzegają jednak, co za dużo to nie zdrowo. Dla tych, którzy zamierzają jeść pizzę by chronić swoją skórę ostrzegamy – maksymalnie trzy pizze w ciągu tygodnia. Dodajmy, że małe pizze, gdyż w przeciwnym wypadku zamiast ładnej i zdrowej opalenizny grozi nam duża nadwaga.

04:10