43 kelnerów serwujących wino weźmie udział w rozpoczynającym się dziś w Grecji XI międzynarodowym konkursie na najlepszego sommeliera na świecie, czyli znawcę win.

Zmagania zawodników będzie obserwować ponad 500 ekspertów i dziennikarzy. Zawodnicy z tak odległych krajów jak Islandia, Peru czy Korea najpierw będą musieli przejść pisemny test dotyczący greckiej "winnej" wyspy Santorini, hodowli winogron, produkcji win, ich przechowywania.

Potem czeka ich test praktyczny z serwowania wina i tego, czy mogą mu towarzyszyć inne trunki, papierosy czy czekolada. Czterech finalistów będzie musiało poprawić niewłaściwie skomponowaną kartę win i zaproponować odpowiednie menu do różnych rodzajów win. Wezmą oni też udział w sesji kiperskiej: wszyscy będą mieć zawiązane oczy i wyłącznie po zapachu i smaku będą musieli określić, jakie wino znajduje się w kieliszku.