W tłusty czwartek Polacy zjedzą ok. 7 tys. ton pączków - wynika z wyliczeń Banku BNP Paribas. Do przygotowania ciasta drożdżowego w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

Według wyliczeń, w tłusty czwartek zjadamy przeciętnie około 100 milionów pączków. Na jednego Polaka przypada 2,5 pączka. 

Wyliczono, że do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

Tłusty czwartek: Jakie są ceny pączków?


Ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, sięgając nawet 5-6 zł za sztukę - mówi Marta Skrzypczak, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas. Jak dodaje, cena pączków jest uzależniona od miejsca zakupu, wielkości miasta, a nawet od pory dnia.

Jeżeli natomiast zdecydujemy się na przygotowanie pączków w domu, a po poszczególne składniki udamy się do sklepów osiedlowych czy małoformatowych, to koszt przygotowania jednego pączka może wynieść przeciętnie od 1,16 zł do 1,60 zł - wylicza Skrzypczak. 

Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.