Wazę, która najpewniej zawiera najstarsze chińskie wino, wydobyto z grobowca arystokraty z okresu zachodniej dynastii Zhou w prowincji Shaanxi. Naukowcy nie otworzyli jeszcze wazy i nie wydali ostatecznej opinii odnośnie zawartości. Mają jednak swój typ - ich zdaniem w środku wazy może znajdować się legendarne wino "Qiti", pite podczas państwowych i religijnych ceremonii.
Zdaniem szefa Instytutu Badań Starożytnych Donga Changminga, odkrycie jest dowodem na rodzime pochodzenie wina i zaprzecza teorii, jakoby napój ten był zapożyczeniem z kultury śródziemnomorskiej.
Szef wykopalisk Liu Jun powiedział, że zespół archeologów odkrył również towarzyszący ceremonii picia wina przedmiot z inskrypcją polecającą picie z umiarem.
"Qiti" opisywane jest w literaturze jako sławny napój, któremu nazwę nadał piąty cesarz zachodniej dynastii Zhou, panującej w latach 1046-771 p.n.e., na cześć swojej ukochanej córki księżniczki Qi. Według dawnych przekazów wino było wykonywane z winogron i powinno mieć intensywną barwę czerwoną.
Wino było symbolem korupcji, jakiej dopuszczali się urzędnicy cesarscy poprzedniej dynastii Shang. Było też ich ulubionym napojem.
Starożytny alkohol nie jest pierwszym, który odkryto w Chinach. Według BBC w 2004 r. amerykańscy naukowcy odkryli w chińskich naczyniach ceramicznych ślady napoju alkoholowego wykonanego z ryżu, miodu i owoców, które mogą mieć nawet 9000 lat.
Jedne z najstarszych na świecie dowody warzenia piwa i produkcji wina znaleziono w Iranie. Pochodzą one sprzed 7400 lat.