Na to wydarzenie czekali wszyscy miłośnicy tego dania. Ruszył Festiwal Pierogów na Małym Rynku. Bohaterami imprezy są pierogi wszelakie – od tych klasycznych, po sezonowe i te najbardziej fantazyjne. Festiwal potrwa do 15 sierpnia.
Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką znalazły się nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich, z serem na słodko albo z kapustą i grzybami, ale także te sezonowe – ze świeżymi borówkami, bobem czy kurkami.
Na płycie Małego Rynku pojawiło się 12 wystawców – pierogarni i restauracji, które serwują swoje popisowe dania.
Festiwal Pierogów odbywa się po raz 20. Podczas tegorocznej edycji nie zabraknie też konkursów. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Druga statuetka – króla Kazimierza Wielkiego trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi.
Tym razem zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury, a nie jak dawniej publiczność.
Pierogów będzie można posmakować w dniach 11–15 sierpnia, od godz. 10.00.