To jeden z najwspanialszych smaków lata! Lody truskawkowe z nutą wanilii stanowią połączenie doskonałe. Skropione cytryną - genialne!
Potrzebne składniki: 0,5 kg truskawek, 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej, laska wanilii, ok. 150 g drobnego cukru (mniej, jeśli owoce są bardzo słodkie!), 2 łyżki soku z cytryny;
Przygotowanie: Umyte, odszypułkowane truskawki wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę. Truskawki posypujemy cukrem, ziarenkami świeżej wanilii, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko blendujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Masę przekładamy do maszynki do lodów. Jeśli jednak jej nie mamy - nic straconego! Jest to jednak bardziej pracochłonne. Schłodzoną masę musimy umieścić w zamkniętym pojemniku, a następnie mrozić około 3-4 godzin. Nie można zapominać o mieszaniu masy co godzinę - dzięki temu pozbawimy jej kryształków lodu, nasz deser będzie gładki, a nie chrupiący ;)