Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. To ciasto pracochłonne, ale warte poświęconego czasu. Poniżej prezentujemy przepis na ten przysmak.

Składniki na około 6-8 makowców: 12,5 dag margaryny, 1 kg mąki, 3 żółtka i 3 białka jaj, 1 całe jajko, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 8 dag drożdży, 200 ml mleka, 1 duża puszka masy makowej;

Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiewamy do ogrzanej wcześniej miski. Wkładamy do niej pokruszone drożdże, następnie dodajemy łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko ( np. 3,2-procentowe). Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie margarynę rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną (jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto po wyrobieniu będzie odchodziło od dłoni, dodajemy rozpuszczoną margarynę (ciepłą, ale nie gorącą). Dalej wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrabiamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową - bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia.

Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. 

Przepis ze: smaker.pl

(mal)