Barszcz czerwony i grzybowe uszka - to wigilijny klasyk. Postny dodatek na szczęście łatwo przygotować, choć jest to nieco czasochłonne. Smak jednak rekompensuje mozolne lepienie małych pierożków. Przedstawiamy przepis na proste i pyszne wigilijne uszka!
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
2 łyżki oleju
Ok. szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka)
Sól
Farsz:
10-15 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, choć mogą być rożne rodzaje)
2 łyżki masła
Cebula
Sól, pieprz
Farsz:
Najpierw trzeba przygotować grzyby. Prawdziwki trzeba zalać wodą i odstawić na kilka godzin (można na całą noc). Później trzeba je gotować ok. 10-15 minut, aż będą miękkie. Można użyć tej samej wody, w której się wcześniej się moczyły. Ostudzić i bardzo drobno pokroić (im drobniej, tym lepiej).
Cebulę, również drobno pokrojoną, dusimy na maśle przez kilka minut (8-10). Dodajemy grzyby i sól do smaku.
Ciasto:
Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać. Wodę należy dolewać stopniowo - tyle, ile ciasto przyjmie. Nie trzeba dodawać całej szklanki - ciasto musi być plastyczne, ale dość twarde.
Później rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką kółka.
Nakładamy farsz do środka, zalepiamy wszystkie boki i sklejamy na końcu rogi ciasta
Gotowe uszka trzeba gotować ok. 3 minut (do wypłynięcia) w lekko osolonej wodzie.
Sprawdźcie również przepis na wigilijny barszcz i smażonego karpia!
(abs)