Tej zupy w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To smaczna alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Aromatyczna, pachnąca grzybami, rozmarynem, zabielona śmietaną. A przy tym zawsze się udaje!
Składniki: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 2 marchewki, korzeń pietruszki, łyżka masła, szklanka śmietanki kremówki, łyżeczka mąki, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżka rozmarynu, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, makaron łazanki;
Przygotowanie: Płuczemy suszone grzyby, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 3 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie - aż do miękkości.
Obraną marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy przez chwilę na maśle. Następnie warzywa dodajemy do wywaru z grzybami i dolewamy ok. 750 ml gorącej wody. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli, pieprz i rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu - aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia.
W osobnym rondelku ubijamy delikatnie śmietankę z sokiem z cytryny. Dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy do zupy. Energicznie mieszamy, żeby uniknąć zwarzenia. Możemy podawać z ulubionym, makaronem: na przykład z łazankami.