Dieta wegetariańska może zmniejszać płodność mężczyzn. Przekonują o tym wyniki dwóch programów badań naukowych, ogłoszone podczas konferencji American Society of Reproductive Medicine na Hawajach. Badacze z Loma Linda University Medical School i Harvard University podają przy tym różne mechanizmy, które mogą do tego efektu prowadzić.
Badacze z Loma Linda University zainteresowali się społecznością wyznawców Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, żyjących w Kalifornii i ze względów religijnych przestrzegających ścisłej diety wegetariańskiej. Osoby te są dobrym przykładem pokazującym korzystny wpływ trybu życia na długowieczność. Wyznawcy tego kościoła żyją przeciętnie nawet o 10 lat dłużej, niż pozostali Amerykanie.
Trwające przez cztery lata badania pokazały jednak, że ich dieta faktycznie nie pozostaje bez wpływy na męską płodność. Przeciętna liczebność plemników w nasieniu wegetarian i wegan była konsekwentnie niższa, niż u mężczyzn spożywających mięso, u pierwszych sięgała przeciętnie 50 mln/ml, u drugich średnio 70 mln/ml. Podobnie było w przypadku aktywności plemników, w nasieniu wegetarian około jednej trzeciej plemników była aktywna, u mężczyzn nie stroniących od mięsa ten udział sięgał 60 procent.
Odkryliśmy, że dieta wegetariańska znacząco obniża jakość nasienia - mówi autorka pracy, dr Eliza Orzylowska. Co prawda ci mężczyźni nie stają się bezpłodni, ale ten czynnik może mieć znaczenie dla par, które starają się o dziecko.
Zdaniem naukowców, częściowym wytłumaczeniem tych różnic mogą być braki niektórych witamin, zwłaszcza B12, ale nawet większe znaczenie może mieć zastępowanie mięsa soją. Soja zawiera fitoestrogeny, które mają podobne działanie do żeńskiego hormonu, estrogenu. To one, zwłaszcza gdy są podawane chłopcom od dzieciństwa, mogą mieć wpływ na ich płodność.
Trudno przekonywać wegetarian, by zmieniali dietę, gdy starają się o dziecko - mówi dr Orzylowska. Można jednak przestrzegać, by na co najmniej 74 dni przed planowanym poczęciem nie spożywali soi.
Inne badania, przeprowadzone przez badaczy z Harvard University, także wskazują na zmniejszoną płodność wegetarian. Te jednak wiążą ten efekt ze spożyciem nadmiaru obecnych w owocach i warzywach pestycydów. Jak mówi Jorge Chavarro, jeden z autorów pracy, z jednej strony owoce i warzywa mają korzystne działanie, związane z obfitością przeciwutleniaczy, z drugiej zawierają pestycydy, które to działanie przeciwutleniaczy mogą zniweczyć.