Przerażające rezultaty badań francuskich naukowców w sprawie szkodliwości roślin zmodyfikowanych genetycznie. U szczurów karmionych zmodyfikowaną kukurydzą pojawiły się guzy nowotworowe wielkości piłki tenisowej.
Naukowcy z Uniwersytetu w Caen w Normandii twierdzą, że sami przestraszyli się rezultatów swoich badan. Szczury, które przez rok były karmione zmodyfikowaną genetycznie żywnością zaobserwowano guzy nowotworowe stanowiące jedną czwartą powierzchni ich ciała.
Biorąc pod uwagę fakt, że szczury żyją średnio dwa lata u człowieka odpowiadałoby to pojawieniu się takich nowotworów w wieku około 35-40 lat - mówi szef ekipy francuskich badaczy profesor Gilles-Eric Dovalini. U gryzoni karmionych zmodyfikowaną genetycznie żywnością zaobserwowano wielokrotnie większą śmiertelność niż u gryzoni, którym podawano "zwykłą" kukurydzę. Badania prowadzono na dwustu zwierzętach przez dwa lata.
Wyników badań nie chcą na razie komentować producenci żywności GMO. Z kolei francuski rząd domaga się, aby sprawą jak najszybciej zajęła się Komisja Europejska.