Umiarkowane spożycie wina Cabernet Sauvignon może istotnie obniżyć ryzyko choroby Alzheimera – do takiego optymistycznego wniosku doszli naukowcy z Mount Sinai School of Medicine. Nadzieję dają wyniki badań na myszach.
Gryzoniom, które miały genetyczne skłonności do zachorowania na Alzheimera, przez 7 miesięcy podawano rozcieńczone w wodzie czerwone wino. To sprawiło, że charakterystyczne dla tej choroby zmiany w mózgu rozwijały się u nich znacznie wolniej. Myszy miały też zdecydowanie mniejsze kłopoty z pamięcią.
Naukowcy liczą na to, że podobny mechanizm zadziała także u człowieka. Jeśli tak, zalecany przez lekarzy kieliszek czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn mogą pomóc w utrzymaniu naszego mózgu w pełnej sprawności.
Lekarze wciąż nie znają skutecznego sposobu leczenia zaburzeń funkcjonowania mózgu, związanych z chorobą Alzheimera, a objawiających się m.in. postępującym zanikiem pamięci. Być może odkrycie związane z czerwonym winem zmieni ten stan rzeczy.