Dania polskiej kuchni zostaną dziś podane na obiad w stołówkach w publicznych szkołach w Rzymie. Z inicjatywą serwowania typowych potraw z różnych krajów wystąpiły władze oświatowe Wiecznego Miasta.
Podane zostaną między innymi pierogi ruskie, barszcz, kurczak z pieczarkami, ćwikła, mizeria, a na deser - jabłko pieczone z miodem.
W ramach programu prezentacji światowej kuchni o nazwie "Co miesiąc jeden kraj" uczniowie szkół podstawowych oraz średnich w stolicy próbowali już potraw z Bangladeszu, Albanii i Rumunii. To z tych krajów pochodzi najwięcej imigrantów, mieszkających w Rzymie.
W marcu uczniowie zjedzą obiad peruwiański, a w kolejnych miesiącach odbędzie się degustacja dań kuchni chińskiej, marokańskiej i filipińskiej.
Władze oświatowe zapewniają, że wszystkie dania przygotowywane są z najwyższą starannością, wyłącznie z produktów najlepszej jakości, pochodzących z ekologicznych upraw.