Udana domówka to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także apetyczne przekąski. Warto zaserwować swoim gościom różnorodne przystawki, które swoim smakiem i wyglądem powalą ich na kolana! Gwarantujemy, że pomysłowe przysmaki znikną w mgnieniu oka. Uczestnicy imprezy będą prosić Cię o więcej! Już teraz poznaj przepisy na nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu pyszności.
Jak wiadomo, najprostszym i najmniej czasochłonnym sposobem na przekąski jest skomponowanie na talerzu różnych smacznych składników. Najlepiej, jeśli będą one niewielkie, do zjedzenia "na jeden raz". Mowa tu o wędlinach (szynki, kabanosy, salami, kiełbaski), warzywach (pomidorach, oliwkach, papryczkach), serach (camembert, mozzarella, oscypek, ser żółty). Swoich wielbicieli bez wątpienia znajdą także śledzik, buraczki z chrzanem, ogórki kiszone czy marynowane grzybki. Produkty można zaserwować także na okrągłych deskach obrotowych. Całość będzie wyglądać naprawdę kusząco!
Ponadto podczas domówki warto pokusić się o chrupiące bułeczki z dodatkiem pieczarek, grillowane kukurydze oraz modne od dłuższego czasu kanapeczki czosnkowe. W roli rewelacyjnych przekąsek doskonale sprawdzą się również koreczki (na przykład te zrobione z winogron, żółtego sera, pomidorków i mozzarelli), faszerowane jajka, pizzerinki, a nawet burgery i paszteciki z mięsnym bądź warzywnym farszem. Jest z czego wybierać! Ochy i achy z pewnością wzbudzą bardziej wyszukane dania, takie jak smakowite pasty, zapiekanki z ciasta francuskiego, kremy z warzyw albo tarty z rozmaitymi nadzieniami.
Przygotowując przysmaki na imprezę, nie wolno zapominać o odrobinie czegoś na słodko. Gofry, muffinki, ciasteczka, lody albo galaretki - do wyboru, do koloru! Dobrze jest też mieć w zanadrzu przysmaki w formie pokrojonych owoców. Ponadto z kawałków winogron, bananów, truskawek, malin, brzoskwiń, ananasów oraz kiwi stworzymy nie tylko smakołyki, ale i atrakcyjną dekorację imprezowego stołu.
Jak domówka, to i sałatki! Bardzo smaczną i stosunkowo szybką w przyrządzeniu propozycją jest sałatka gyros z kurczakiem. Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy i kroimy w kostkę. Kiedy się z tym uporamy, kurczaka lekko marynujemy w soli oraz pieprzu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy w paski kapustę pekińską, oprószamy cukrem i dajemy jej czas na puszczenie soków. Zabieramy się też za ogórki konserwowe oraz cebulę, które kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Czosnek wyciskamy przez praskę do miseczki, dodajemy ketchup i majonez. Całość mieszamy, by powstał gęsty sos. Następnie składniki układamy warstwami w dużej szklanej misce. Musimy tylko pamiętać, żeby każda warstwa była polana sosem. Na koniec dekorujemy sałatkę kawałkami cykorii i posypujemy usmażonym wcześniej kurczakiem. Całość wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Palce lizać!
Po więcej pomysłów na sałatki zajrzyj tutaj.