Nieważne czy mówimy na nie kartofle, ziemniaki czy pyry - i tak jest to podstawa naszych codziennych posiłków.

W różnych regionach kraju podaje się je na dziesiątki sposobów. Niemalże wszystkich można skosztować dziś w Poznaniu. Odbywają się tam pierwsze Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ziemniaków w których startuje trzynaście ekip z najlepszych krajowych restauracji.

Gość imprezy, Luis Levano z Peru powiedział, że w jego kraju istnieje ponad 100 rodzajów ziemniaków - robi się z nich zupę, drugie danie a nawet... deser! Wielkopolanie zaprezentowali „Ziemniak tarty znad Warty” i pierożki na bazie ziemniaków.

Posłuchaj Luisa Levano:

Z kolei Krasnystaw stał się polską stolicą piwa. Już po raz 30 odbywają się tam „Chmielaki”, czyli święto chmielarzy. Główna ulica miasteczka zamieniła się w wielki ogródek piwny- można spróbować niemalże wszystkich gatunków tego napoju, produkowanych przez szesnaście krajowych browarów.

17:00