Do świąt już tylko pięć dni, nie licząc dzisiejszego. Podczas najbliższego weekendu najpopularniejszym miejscem w domach większości z nas będzie zapewne kuchnia. Nie inaczej jest w Niemczech. Tam już od dobrych kilku dni, pełną parą idzie produkcja bożonarodzeniowych pierników, bez których nasi zachodni sąsiedzi nie wyobrażają sobie świętowania. Niemieckim Toruniem - jeśli chodzi o pierniki - jest Norymberga.

O tej porze roku już w całej Norymberdze pachnie piernikami. Najlepsze wypieki można kupić w niewielkich cukierniach, które same przygotowują świąteczne łakocie. Produkcja trwa tam nieprzerwanie przez 24 godziny na dobę. Dziennie wypieka się w nich nawet kilkanaście tysięcy pierników.

A z czego produkowany jest prawdziwy norymberski piernik? Musi mieć w sobie całą masę orzechów i migdałów. Do tego dochodzi jeszcze cukier i, do smaku, skórka z pomarańczy i cytryny. A najważniejsze są przyprawy. Ale te przyprawy są naszą wielką tajemnicą... - mówi cukiernik.

Pierniki można kupować już teraz – jak zapewniają cukiernicy, będą świeże jeszcze na święta. Jednak trzeba je trzymać w chłodnym i suchym miejscu. Na pewno nie w kuchennej szafce – przestrzegają eksperci od świątecznych słodkości.

12:40