Pomidorowa, ogórkowa, krupnik... Ponad 50 restauratorów i kucharzy walczy na krakowskim Kazimierzu o Złotą, Srebrną i Brązową Chochlę. W stolicy Małopolski trwa Międzynarodowy Festiwal Zupy.
W konkursie – współorganizowanym przez Jerzego Zonia z krakowskiego Teatru KTO – uczestniczyć mogą wszyscy chętni. Jedynym warunkiem jest przygotowanie odpowiedniej ilości zupy. Restaurator powinien przynieść 20 litrów, kucharz – 10 litrów. Zgłoszone zupy oceniają fachowcy. Nie ma jednak żadnych kategorii.
Festiwal zupy to nie tylko wspólna zabawa, to także możliwość spróbowania najróżniejszych rodzajów zup, porównania ich smaku i wymiany przepisów.
Wieczorem na Placu Nowym na Kazimierzu odbędzie się degustacja 400 litrów zupy "placówki", ugotowanej wspólnie przez okoliczne restauracje.
Kulinarnym wyczynom przyglądał się reporter RMF Witold Odrobina. Posłuchaj:
Foto: Witold Odrobina, RMF
21:45