Jak co roku na niemieckich stołach króluje dynia. Nasi zachodni sąsiedzi, podobnie jak Amerykanie, bardzo chwalą to warzywo i znajdują dla niego przeróżne zastosowania. Najbardziej lubiana jest zupa z dyni.
Małe dynie o fikuśnych kształtach możemy używać do dekoracji. Ale są też takie przypominające pomarańcze, które możemy już jeść. Oczywiście nie należy zapominać o dużych dyniach najbardziej popularnych w Niemczech.
Jeżeli chodzi o dekorację, dynie można po prostu położyć na balkonie przy kwietniku. Wyglądają naprawdę bardzo ładnie. Ale nic nie zaszkodzi zrobić jesienną kompozycję, na przykład ze słonecznikami.
W Niemczech bardzo popularna jest zupa z dyni. Potrzebny jest miąsz, cebula, drobno posiekany ząbek czosnku, 2 goździki, do tego ¾ litra czystego rosołu oraz szklankę soku pomarańczowego. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.