Ogromne, ważące ponad 7 ton risotto, ugotowali australijscy kucharze - ochotnicy. Oprócz obowiązkowego ryżu, do potrawy dodali też między innymi pół tony cebuli i 600 kg parmezanu. W ten sposób chcieli uczcić obchody roku ryżu.
Trzy godziny zajęło kucharzom przygotowanie największego risotto świata. Kucharze zużyli półtorej tony ryżu, ponad 4 tysiące litrów rosołu, 800 kilogramów mrożonego groszku, półtora kilograma szafranu, 20 kilogramów czosnku, pół tony cebuli i selera i ponad 600 kilogramów masła i parmezanu.
Tak ogromna ilość składników dała w sumie 7,5 tony dania. Wszystko mieszano w gigantycznej bani. Brzmi smakowicie, ale kucharze przyznają, że przygotowanie takiej ilości risotto nie było łatwe.
Mieszanie tego wszystkiego wymagało sporej siły. A gdy dodano parmezan wszystko zaczęło się lepić i było jeszcze gorzej - tłumaczy jeden z kucharzy-ochotników.
Gotowanie ogromnego risotta Australijczycy zorganizowali z okazji międzynarodowego roku ryżu, ogłoszonego przez ONZ. Ryż jest podstawowym składnikiem pożywienia dla ponad połowy ludności świata.