"Lubię zimno" - to nazwa akcji kujawsko-pomorskiego sanepidu. Inspektorzy namawiają, by zwaracać uwagę na to w jakich warunkach przechwowywane są zimnolubne produkty mleczne, czyli wszelkie twarożki, serki, jogurty i kefiry.

Sanepid szczególnie uczula tych, którzy kupują na tragowiskach i przecenioną żywność w marketach. Przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze świeży produkt mleczny traci na watrości. Twarożek czy jogurt może zaatakowac pleśń. Dlatego inpsektorzy sanepidu mówią, że tylko przestrzeganie odpowiednich warunków gwarantuje, że zimnolubne produkty zachowają swój smak, wygląd i wartości odżywcze. Radzą również, byśmy sprawdzali, w jakiej temperaturze przetrzymywać daną żwyność, kiedy upływa termin przydatności do spożycia, czy pojemniki nie są wyburzuszone lub uszkodzone.

Sanepid zapowiada, że będzie częściej zaglądać na targowiska, gdzie jak wiadomo czasami twarożki sprzedawane są nie w lodówki, a prosto z lady. Handlowcy nie będą jednak karani. Dostaną jedynie odpowiednie ulotki z których dowiedzą się jak przechowywać produkty mleczne i na co narażają

klientów sprzedając ciepłe - zimnolubne produty.

Zdjęcia i tekst Agnieszka Pietrzak, RMF Bydgoszcz

00:45