Polskie grzyby, ogórki kiszone, kiełbasa, zamiast francuskich, włoskich czy niemieckich specjałów? Czemu nie. Nasza żywność może podbić europejskie rynki - przepowiadają fachowcy. Potwierdzają to dane z poprzedniego roku: eksport polskiej żywności do UE wzrósł o 44%.
W pierwszych latach po przystąpieniu do Unii Europejskiej polski eksport żywności podwoi się – uważają specjaliści m.in. Komisji Europejskiej. Ich zdaniem będzie to efekt zniesienia po 1 maja ceł, cen minimalnych, kontyngentów i innych barier handlowych.
Polskie towary mają spore szanse podbić europejskie rynki. To, co je wyróżnia, to szczególne walory smakowe i zdrowotne, oryginalna receptura - wymieniają organizatorzy programu "Polska dobra żywność".
A czy polskie produkty rzeczywiście są coraz bardziej popularne zagranicą? Do supermarketu w centrum Londynu na zakupy wybrał się korespondent RMF Bogdan Frymorgen:
Rzymska korespondentka Aleksandra Bajka odwiedziła dość dobrze zaopatrzony sklep spożywczy w centrum miasta: