Laboratoria amerykańskich sił zbrojnych prowadzą badania nad kanapką, która może być przydatna do spożycia nawet przez kilka lat. Jak się przewiduje, takie pożywienie byłoby bardzo cenne dla żołnierzy w warunkach polowych. Można by go także używać jako pomocy humanitarnej.
Jak donosi "New Scientist" pierwsze testy wśród żołnierzy wypadły pozytywnie. Kanapki tak przygotowane podobno dadzą się jeść. Sztuka polega na tym, aby je odpowiednio przygotować i zatrzymać we wnętrzu tylko niezbędną, minimalną ilość wilgoci. Dzięki temu kanapki powinny wytrzymać np. zrzuty z powietrza, bardzo niskie i bardzo wysokie temperatury. Długo także nie powinny się zepsuć. Plany przewidują, że kanapka przetrwa w temperaturze 26 stopni Celsjusza 3 lata, w temperaturze 38 stopni pół roku. Obiecujące wyniki dla kanapek z pepperoni i kurczakiem skłoniły już laboratorium do rozszerzenia oferty o pizzę i kanapki z twarogiem.
23:25