Dzisiejszą bohaterką Google Doodle jest Maria Harel. To domniemana twórczyni sera typu camembert.
Maria Harel (1761-1844) pochodziła z Normandii. Przysmak, która zaczął gościć na dobre także na polskich stołach, miała wymyślić w 1791 roku. Jej autorstwo jest jednak kwestionowane. Dlaczego? Taki sam produkt wytwarzali benedyktyni z pobliskiego klasztoru w Brie.
Spekuluje się, że Harel mogła poznać recepturę wytwarzania camemberta właśnie od jednego z zakonników. Miał się on u niej ukrywać przed państwowymi władzami po tym, jak benedyktyni odmówili posłuszeństwa państwu. Taki obowiązek nakładała na nich Konstytucja Cywilna Kleru uchwalona przez Zgromadzenie Narodowe.
Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Ten oryginalny jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Charakterystyczną białą pleśnią pokrywa się w procesie dojrzewania
Oryginalny camembert jada się zawsze świeży, czyli maksimum tydzień od daty produkcji. Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu i mieć wewnątrz kremową, a nie żółtą barwę.
(mal)