Hamburgery, cheeseburgery, vegeburgery, chickenburgery czy fishburgery – mają dziś swoje święto. Ta data w kalendarzu jest oznaczona jako Dzień Hamburgera. Co prawda hamburger, to kanapka z grillowanym kotletem z wołowego mięsa mielonego, ale możemy uznać, że wszystkie odmiany burgerów tego dnia mogą być szczególnie czczone i hołubione przez smakoszy.
Wyjątkową obfitością i różnorodnością smaków burgerów mogą cieszyć się łodzianie, ponieważ w mieście trwa pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów. Impreza rozpoczęła się w czwartek (24 maja) i potrwa do końca miesiąca.
24 lokale gastronomiczne - wśród których znalazły się zarówno te specjalizujące się w przygotowywaniu burgerów, jak i bistra, restauracje włoskie, azjatyckie i wegańskie, a nawet jedna kawiarnia - serwują specjalne burgery.
Wszystkie placówki kulinarne przygotowały popisowe dania pod hasłem: "Burgery Świata", dla których inspiracją jest bogactwo kuchni szybkiej i ulicznej z najróżniejszych zakątków globu.
Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach i pokazują, że burgery to coś znacznie bardziej wyrafinowanego, niż kotlet w bułce z keczupem.