Przygotowania do świąt idą pełną parą. Kleją się pierogi, uciera się mak, karpie tracą głowę. Naukowcy z Uniwersytetu Brandais w Massachusetts przynoszą nam tymczasem zaskakujące informacje o tym, jak wiążą się ze sobą smak i zapach potraw.
O tym, że zapach wpływa na to, jak potrawy smakują wiemy od dawna. Teraz okazuje się, że działa to też w drugą stronę. Czyli, smak potrawy może w decydujący sposób zmienić to, jak postrzegamy jej zapach. Wyniki badań na szczurach, które tego dowodzą publikuje w najnowszym numerze czasopismo "Nature Neuroscience".
Okazało się, że jeśli zwierze wącha jakąś potrawę w chwili, gdy wyłączono mu korę smakową, bedzie w stanie rozpoznać tę potrawę węchem tylko wtedy, gdy ponownie jego kora smakowa zostanie wyłączona. Odczuwanie smaku sprawia więc, że zapach potraw się zmienia. Oczywiście wigilia to wyjątkowy moment w roku. Smaki wszystkich potraw tak naprawde wiążą się z jednym zapachem, zupełnie niejadalnej natury, zapachem choinki.