Naukowcy coraz bliżej wyjaśnienia przyczyn jednej z chorób współczesności, coraz częściej wystepującej alergii na składniki pożywienia. Okazuje się, że w przypadku produktów zwierzecych decyduje o tym podobieństwo białek zawartych w danym pokarmie do białka ludzkiego.
Teoretycznie każde obce białko może wywołać reakcję alergiczną, wyniki badań naukowców z Instytutu Badań Żywności w Norwich i Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu pokazały jednak, że w praktyce alergenami stają się białka, które są podobne do ludzkiego w mniej niż 54 procent. Dlatego miedzy innymi uczula mleko krowie w którym to podobieństwo nie przekracza 53 procent.
Naukowcy zdołali też pokazać, że zdecydowana wiekszość alergenów należy do trzech grup białek, w tym białek tkanki mięśniowej, tropomiozyn występujących u owadów, kazein zawartych w mleku ssaków, czy charakterystycznych białek obecnych w organizmie ryb. Naukowcy liczą, że ich odkrycia przyspieszą prace nad stworzeniem wreszcie pierwszej skutecznej metody terapii uczuleń pokarmowych.