Szczepionka z bakterii ma uczynić truskawki odpornymi na suszę. Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego poszukują takich szczepów bakterii, które sprawią, że owoce będą lepiej rosnąć, nawet przy niesprzyjającej pogodzie.

Owoce mają być smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób. 

W swoich badaniach naukowcy ZUT pod kierownictwem prof. Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT analizują wpływ bakterii żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.

Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem, badania i poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne, nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących, niekorzystnych zmian klimatycznych - mówi prof. Mikiciuk.

Badacze ZUT-u współpracują z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT. Jedna z naukowczyń będzie niebawem bronić doktoratu na ten temat.