Jeśli grillowanie, to z obowiązkową karkówką. Ale może w nieco urozmaiconej, miodowej odsłonie? Tu sekret tkwi w odpowiednio wcześniej przygotowanej marynacie. A danie wyjdzie palce lizać!
Składniki: Karkówka wieprzowa, marynata: 2-3 łyżki miodu, sok z jednej cytryny, kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka kropel sosu sojowego, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz;
Sposób przygotowania: Umyta karkówkę kroimy w plastry. Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jej część rozsmarowujemy na mięsie, które wkładamy do lodówki na kilka godzin. Resztą marynaty polewamy karkówkę podczas grillowania. Ile czasu przeznaczamy na grillowanie karkówki? Mięso to można grillować metodą bezpośrednią, nad dużym żarem. Przed położeniem na ruszt, trzeba go natłuścić. W takim wypadku karkówkę grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, pod przykryciem.
Dla tych, którzy nie przejmują się kaloriami i lubią konkretne dania, polecamy stek. Soczysty, odrobinę pikantny, przesycony zapachem rozmarynu i czosnku. Sekretem dobrze przyrządzonego steku jest jego odpowiedni czas przygotowania. Jeśli grillujemy za krótko, mięso może być zbyt krwiste, a za długo - twarde i suche. Idealnie przyrządzony stek godny będzie najlepszych restauracji. Uwaga! Należy go smażyć na dobrze rozgrzanym grillu - bo najlepszy jest przypieczony na zewnątrz i różowy w środku.
Składniki: 200 gramów polędwicy wołowej, sól morska, pieprz, ząbek czosnku, świeża gałązka rozmarynu, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Stek nacieramy dużą ilością soli morskiej i świeżo zmielonym pieprzem. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy z rozmarynem i oliwą; w tak przygotowaną mieszaninę zanurzamy stek - tak, aby rozmaryn i czosnek zostało na mięsie - i grillujemy od 6 do 12 minut, przewracając tylko raz w połowie. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć chwilę, aby soki w nim równomiernie się rozpłynęły.