Bób jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Już z końcem czerwca można go kupić na niemal każdym straganie. To niezwykle smaczne i sycące warzywo może stanowić znakomitą bazę wielu potraw. Bób świetnie smakuje sam, ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Ale też warto go wykorzystać do past, kremów i wielu innych dań, którym nada wyjątkowy aromat. Oto kilka propozycji!
Błyskawiczna i przepyszna pasta, która doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Kanapki z nią są sycące - w sam raz na drugie śniadanie.
Składniki: 40 dag bobu, szklanka orzechów włoskich, pęczek listków melisy, 3-4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie: Dobrze przepłukany bób gotujemy w osolonej wodzie - od momentu wrzenia około 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i obieramy z łupinek. Bób wkładamy go do blendera, a następnie orzechy - wcześniej lekko sprażone na suchej patelni. Dodajemy resztę składników, dokładnie miksujemy. Gotowe!
Aksamitna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa. Doskonała z grzankami!
Składniki: 0,5 kg bobu, 200 g śmietany 18-procentowej, 4-5 łyżeczek oliwy, garść ziaren słonecznika, 2-3 ząbki czosnku, cebula, 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz, pęczek mięty;
Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie obieramy go z łupin. Obieramy cebulę i czosnek. Drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Siekamy miętę, a ziarna słonecznika prażymy przez chwilę na suchej patelni. Bób zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy czosnek, cebulę i miętę. Całość przelewamy do blendera. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy ziarnami słonecznika. Możemy podawać z grzankami albo świeżym pieczywem.
Wielbiciele makaronów będą zachwyceni. Bób świetnie komponuje się z pieczarkami i śmietanką, a dodatkowej wyrazistości daniu dodaje parmezan. Ten smak naprawdę może uzależnić.
Na dwie porcje potrzebujemy: 30 dag bobu, 30 dag pieczarek, 200 g śmietanki kremówki 30-procentowej, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki startego parmezanu;
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ugotowany, obrany z łupinek bób. Podsmażamy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie dolewamy śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron - około 12 minut od momentu zagotowania wody - i ścieramy parmezan. Farfalle polewamy sosem i posypujemy serem.
Klasyka w urozmaiconej formie. Danie pyszne i zdrowe, pachnące latem.
Na 3-4 porcje potrzebujemy: 50 dag ugotowanego bobu, 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 cebula, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 2-3 ząbki czosnku, suszone zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa z oliwek; opcjonalnie: kilka łyżek startego sera typu chedar;
Przygotowanie: Myjemy i suszymy warzywa. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut. Przecieramy ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. W plasterki kroimy cukinię, a w kostkę paprykę, którą wcześniej oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pomidory zalewamy wrzątkiem - dzięki temu łatwiej pozbędziemy się skórek. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i pokrojoną cebulę - aż się zeszkli. Następnie dodajemy bakłażana i kolejno cukinie z papryką oraz bób. Na koniec dokładamy pomidory. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu, co najmniej pół godziny, by smaki miały szansę się przegryźć. Doprawiamy przyprawami. Całość możemy posypać serem i jeszcze chwilę zapiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.