Anna Starmach dzieli się ze słuchaczami RMF FM swoimi pomysłami na wielkanocną... kolację. Tym razem na stole będzie gościć śledź. Propozycja pochodzi z najnowszej książki Ani Starmach i Marii Kruczek Lekkość.

Składniki (dla dwóch osób)


100 g fileta śledziowego

3 listki cykorii

3 łodygi selera naciowego

2 ogórki gruntowe

4 rzodkiewki

1/3 czerwonej cebuli

1 garść liści szpinaku typu baby

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 cytryna

sól, pieprz

Jak przygotować?

Śledzie pokrój w kostkę. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Szpinak drobno pokrój, nałóż do łódeczek z liści cykorii, dodaj sałatkę śledziową. Smacznego!