Mazurek wielkanocny nie musi być szczególnie pracochłonny. Mamy prosty przepis na ten przysmak.
Jest lekki, ładnie wyglada i najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze. Oto przepis na mazurek malinowy:
Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko jajka
3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
4 łyżki dżemu malinowego
130 g schłodzonego serka mascarpone
130 g schłodzonej śmietanki kremówki
2 lub 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Łączymy składniki na ciasto: ręcznie lub w malakserze. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię. Wkładamy na minimum 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkołujemy (ciasto powinno mieć okołó pół centymetra grubości) i przekładamy na blachę. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i wkłądamy jeszcze na minimum kwadrans do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 12 minut, zmniejszajac następnie temperaturę (do około 170 stopni Celsjusza) i pieczemy jeszcze przez kwadrans. Spód wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy.
Przygotowujemy masę: Serek mascarpone dodajemy do śmietanki, miksujemy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy cukier, dokłądnie miksujemy. Na końcu dokładamy dżem malinowy, dokładnie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na spodzie. Ozdabiamy bakaliamy - mogą być rodzynki, płatki migdałów, ale też inne bakalie i owoce kandyzowane.
TUTAJ ZNAJDZIECIE PRZEPIS NA MAZUREK RÓŻANY >>>