Nyjah Huston - tegoroczny, brązowy medalista igrzysk w skateboardingu jest zawiedziony jakością wykonania olimpijskich krążków. Amerykanin pokazał swoje trofeum. "Najwyraźniej medale nie są tak wysokiej jakości, jak można by sądzić" - przekazał.

Brązowy medal zdobyty na igrzyskach w Paryżu dla Nyjaha Hustona jest najnowszym wyróżnieniem w bogatej karierze 29-latka w skateboardingu. 

Huston zaledwie kilka dni po powrocie z Francji do Stanów Zjednoczonych był zaskoczony stanem swojego olimpijskiego trofeum. 

Krążek zaczął już pękać i tracić swój brązowy kolor. Medale wyglądają wspaniale, kiedy są nowe - przekazał Huston. Jak podkreślił, "najwyraźniej nie są tak wysokiej jakości, jak można by sądzić".

Z czego wykonano olimpijskie medale w Paryżu?

W medalach olimpijskich znajdują się fragmenty Wieży Eiffla. Kawałki żelaza, które pochodzą z obiektu będącego symbolem Francji ważą 18 gramów. Według Joachima Roncina, kierownika projektu w komitecie organizacyjnym igrzysk, kawałki metalu wycięto z dźwigarów i innych elementów podczas remontu Wieży Eiffla.

Koncepcja pojawiła się po kilku dyskusjach. Zdaliśmy sobie sprawę, że na całym świecie znany jest symbol Francji - Wieża Eiffla. Marzenie stało się rzeczywistością. Kawałek metalu z Wieży Eiffla jest w każdym medalu - powiedział Roncin.

Sześciokątny, wypolerowany kawałek żelaza wzięty z kultowego obiektu jest osadzony w każdym złotym, srebrnym i brązowym medalu. Paryscy medaliści zabiorą więc ze sobą kawałek Francji i jej historii do domu.

Jak wyglądają krążki?

Medale zaprojektował paryski dom jubilerski Chaumet. Z przodu widnieje napis Paris 2024. Na rewersie znajduje się starożytna grecka bogini zwycięstwa - Nike. 

Mennica Paryska wyprodukowała 5084 krążków - około 2600 na igrzyska olimpijskie i 2400 na paraolimpijskie. Ich nadwyżka trafi do muzeów lub zostanie zlicytowana.

Złote medale ważą 529 gramów. Zostały wykonane ze srebra i są pokryte sześcioma gramami złota. Srebrne medale ważą 525 gramów, a brązowe 455 g. Są stopem miedzi, cyny i cynku.

Opracowanie: