​By mieć siłę na świąteczne szusowanie... trzeba zjeść coś pożywnego! Proponujemy Wam świąteczną, pyszną, aromatyczną góralską gęś! Przepis jest bardzo prosty, za to efekt... oszałamiający. Podstawa przepisu to "swojska" gęś. Najlepiej wyhodowana przez górala.

Gęś faszerowana karmelizowanymi owocami

Weź:

1 gęś dobrze wyhodowaną - najlepiej przez górala
4 jabłka szara reneta
300 gr brzoskwiń
100 gr cukru
50 ml czerwonego wina
kardamon, majeranek, pieprz, sól, ok. 250 ml bulionu drobiowego

Jak przygotować?

Oczyszczoną i umytą gęś nacieramy w środku majerankiem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Wcześniej przygotowane jabłka i brzoskwinie, pokrojone w ćwiartki, karmelizujemy na złoty kolor, polewamy czerwonym winem, posypujemy kardamonem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą zamarynowaną gęś. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni, następnie po ok. 20 min. zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 2,5 godziny. W trakcie pieczenia gęś podlewamy kilka razy wytopionym tłuszczem - podpowiada Ireneusz Kipiel, szef restauracji "Javorina" z Zakopanego, który jest autorem tego przepisu.

Po upieczeniu gęsi, wyjmujemy farsz, miksujemy go, tworząc z niego sos, który podlewamy bulionem drobiowym, aby uzyskać odpowiednia konsystencję.

Tak przygotowaną gęś proponujemy podać z knedlami wiśniowymi.

(MRod)