Co rodzina, to inny zwyczaj wigilijnych potraw. My przedstawiamy dwa świąteczne klasyki - kompot z suszu i grzyby w cieście. Obie potrawy są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kompot można zrobić dzień wcześniej - wtedy jego smak nabiera głębi.
Składniki:
0,5 kg gruszek suszonych lub wędzonych
0,25 kg jabłek suszonych (najlepiej kwaśnych)
0,5 kg śliwek węgierek suszonych lub wędzonych
Cukier
Goździki (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Wszystkie suszone owoce trzeba ugotować - najlepiej robić to stopniowo.
Do garnka wlać ok. 3 litrów wody. Dodać gruszki i gotować ok. 10-15 minut (aż będą miękkie), następnie dodać jabłka i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać suszone śliwki i wszystko razem gotować jeszcze ok. 10 minut.
Na końcu należy dosypać cukier - wedle uznania i w zależności od tego, jak słodkie były suszone owoce. Najlepiej zacząć od łyżki i stopniowo dosładzać. Można dodać także kilka goździków.
Gotowy kompot wystudzić.
Składniki:
Ok. 10 dużych, suszonych prawdziwków
0,5 łyżeczki soli
Olej do smażenia (najlepiej lniany, tłoczony na zimno)
Ciasto:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Grzyby wymoczyć przez kilka godzin w wodzie (można zostawić na całą noc).
Później gotować je w osolonej wodzie (można dolać również tej, w której się moczyły) ok. 10-15 minut do miękkości - czas zależy od wielkości prawdziwków.
Odlać wodę i odstawić grzyby, żeby ostygły.
Przygotować ciasto mieszając ze sobą składniki. UWAGA! Ciasto ma być bardziej gęste niż na klasyczne naleśniki - musi utrzymać się na powierzchni grzyba.
Później, każdego prawdziwka trzeba obtoczyć w gęstym cieście i smażyć na grubej warstwie oleju lnianego do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.
Podawać na ciepło.