Co rodzina, to inny zwyczaj wigilijnych potraw. My przedstawiamy dwa świąteczne klasyki - kompot z suszu i grzyby w cieście. Obie potrawy są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kompot można zrobić dzień wcześniej - wtedy jego smak nabiera głębi.

Kompot z suszu

Składniki:

0,5 kg gruszek suszonych lub wędzonych

0,25 kg jabłek suszonych (najlepiej kwaśnych)

0,5 kg śliwek węgierek suszonych lub wędzonych

Cukier

Goździki (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Wszystkie suszone owoce trzeba ugotować - najlepiej robić to stopniowo.

Do garnka wlać ok. 3 litrów wody. Dodać gruszki i gotować ok. 10-15 minut (aż będą miękkie), następnie dodać jabłka i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać suszone śliwki i wszystko razem gotować jeszcze ok. 10 minut.

Na końcu należy dosypać cukier - wedle uznania i w zależności od tego, jak słodkie były suszone owoce. Najlepiej zacząć od łyżki i stopniowo dosładzać. Można dodać także kilka goździków.

Gotowy kompot wystudzić.

Grzyby w cieście

Składniki:

Ok. 10 dużych, suszonych prawdziwków

0,5 łyżeczki soli

Olej do smażenia (najlepiej lniany, tłoczony na zimno)

Ciasto:

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki wody gazowanej

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki oleju


Przygotowanie:

Grzyby wymoczyć przez kilka godzin w wodzie (można zostawić na całą noc).

Później gotować je w osolonej wodzie (można dolać również tej, w której się moczyły) ok. 10-15 minut do miękkości - czas zależy od wielkości prawdziwków.

Odlać wodę i odstawić grzyby, żeby ostygły.

Przygotować ciasto mieszając ze sobą składniki. UWAGA! Ciasto ma być bardziej gęste niż na klasyczne naleśniki - musi utrzymać się na powierzchni grzyba.

Później, każdego prawdziwka trzeba obtoczyć w gęstym cieście i smażyć na grubej warstwie oleju lnianego do momentu, aż ciasto będzie zrumienione.

Podawać na ciepło.