Rolada i modro kapusta, czyli tradycyjne danie ze Śląska - to zwycięzca w naszej wakacyjnej Kulinarnej Liście Przebojów. W wielkim finale na ten przysmak zagłosowało aż 20 procent z Was!
Na drugim miejscu uplasowała się kuchnia opolska i jej przebój - opolska rolada wołowa. Na trzecim coś na popitkę, czyli śliwowica Łącka z Małopolski.
Rolada i modro kapusta:
Składniki na roladę:
- 1 kg schabu/wołowiny
- 80g boczku
- 80 g cebuli
- 80 g kiełbasy
- 80 g papryki
- 80 g ogórków konserwowych
- sól, pieprz , musztarda
Składniki na modrą kapustę:
- 800g kapusty czerwonej
- 30 g cebuli
- 50 g boczku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ocet, cukier
Sposób przygotowania:
Rolada:
Płat mięsa schabowego/wołowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą i smaruje musztardą . Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Wszystko zawijamy w rulon i podpiekamy, a następnie dusimy do miękkości.
Modra kapusta:
Pokrojoną czerwoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy go wraz z pokrojoną w kostkę surową cebulą do kapusty. Wszystko doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.