W najnowszej odsłonie Kulinarnej Listy Przebojów RMF FM i RMF24 prezentujemy tradycyjne potrawy z Opolszczyzny. Dzięki przepisom, które zebrał dla Was nasz reporter, możecie sami przygotować takie wyśmienite potrawy z tego regionu jak pańczkraut, kołocz z posypką i rolada z modrą kapustą.

REKLAMA

Pańczkraut albo ciap kapusta:

Składniki:

- 1 biała kapusta

- 20 dag słoniny

- 1 kg ziemniaków

- przyprawy

- sól

- pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kapustę poszatkować i ugotować. Następnie przygotować zasmażkę, najlepiej na słoninie i połączyć z kapustą, dodając przyprawy. Kartofle obrać i ugotować, potem przegnieść i połączyć z kapustą. Dodać sól i pieprz do smaku.

Kołocz z posypką:

Składniki na ciasto:

- 1 kg mąki

- 20 dkg cukru

- 25 dkg masła

- 10 dkg drożdży

- 0,25 l mleka

- 5 jajek

- sól

Składniki na posypkę:

- 60 dkg mąki

- 40 dkg masła

- 40 dkg cukru

- 1 żółtko

- 1 cukier waniliowy

Mąkę przesiewamy przez sito. Z mleka i drożdży robimy rozczyn, który wlewamy do przesianej mąki. Jajka ubijamy z cukrem. Roztapiamy masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy jajka z cukrem i wyrabiamy, dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk, na końcu dodajemy sól. Oddzielnie wyrabiamy wszystkie składniki na posypkę. Na blachę układamy ciasto, na które dajemy posypkę. Pieczemy do zrumienienia.

Rolada, kluski i czerwona modro kapusta:

Składniki na roladę:

- 1 kg schabu/wołowiny

- 80g boczku

- 80 g cebuli

- 80 g kiełbasy

- 80 g papryki

- 80 g ogórków konserwowych

- sól, pieprz , musztarda

Składniki na kluski:

- 1200 g ziemniaków

- 360 g mąki ziemniaczanej

- jajko

Składniki na modrą kapustę:

- 800g kapusty czerwonej

- 30 g cebuli

- 50 g boczku

- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ocet, cukier

Sposób przygotowania:

Rolada:

Płat mięsa schabowego/wołowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą i smaruje musztardą . Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Wszystko zawijamy w rulon i podpiekamy, a następnie dusimy do miękkości.

Kluski:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Wygniatamy ciasto i formujemy z niego kulki, które wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Modra kapusta:

Pokrojoną czerwoną kapustę gotujemy w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy go wraz z pokrojoną w kostkę surową cebulą do kapusty. Wszystko doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem.

Tej ziołowy
Śląskie niebo
Ścierka opolska
Pieróg postny
Pańczkraut
Rolada wołowa
Nalewka orzechowa
Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich
Kretowina
Kołocz śląski