Cukierki robią zawrotną karierę w kuchni krajów Beneluxu. Kucharze wykorzystują słodycze już nie tylko do ciast i deserów, ale teraz odważnie łączą je z mięsem i serwują jako danie główne.
Cukierkowa kuchnia szczególnie popularna jest wśród 40-latków, głównie dlatego, że przywodzi im na myśl szczęśliwe chwile z dzieciństwa. Zajadam sandwicha, który przenosi mnie wiele lat w przeszłość. To smak i zapach z dzieciństwa - mówi jeden ze smakoszów, zajadając kanapkę posypaną kolorowymi drażetkami.
Jednak największą popularnością cieszą się dania ciepłe. W Belgii i Holandii kucharze serwują między innymi mięso w sosie o smaku batonów karmelowo–czekoladowych, na deser zaś lody o smaków popularnych żelowych misiów. Cukierkowy posiłek można zakończyć alkoholowym drinkiem o smaku gumy do żucia.