Czekają nas podwyżki cen warzyw. Wszystko przez późną wiosnę i suszę. Zbiory będą niższe. Cieszą się tylko plantatorzy, bo ceny skupu są nawet trzy razy wyższe niż rok temu.
Według najnowszych prognoz Głównego Urzędu Statystycznego, plantatorzy zbiorą w tym roku mniej warzyw i owoców. Mniej będzie przede wszystkim ogórków, kapusty i cebuli. Tym warzywom szczególnie zaszkodziła czerwcowa susza. Już widać to po cenach ich skupu. Za kilogram ogórków gruntowych rolnik dostanie 2,45 zł. Rok temu odbiorcy płacili 95 groszy - mówi w rozmowie z naszą reporterką Grażyna Stempka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Rekordy bije kapusta. W skupie za główkę rolnik dostanie 2,86 zł. Rok temu jedynie 1,48 zł. Różnicę widać też w cenach hurtowych. Rok temu 1 kg kapusty białej kosztował poniżej 50 groszy. Teraz trzeba zapłacić 3 złote. Dwa razy droższa jest też cebula (61 gr w 2012 roku, 1,2 zł teraz). Skoczyły ceny marchewki, pomidorów i ziemniaków. Bez zmian tylko papryka.
Cieszą się też sadownicy. Jeśli sprzedadzą owoce teraz, zarobią trochę więcej niż rok temu. Kilogram jabłek deserowych jest o 40 groszy droższy niż przed rokiem. Tak samo jest z gruszkami. Potaniały za to śliwki. Ceny owoców szybko spadają, a zbiory się w tym sezonie opóźnią. Wszystko przez zimną wiosnę. Dlatego o ich ceny konsumenci bać się nie powinni. Przewidujemy, że będą na tym samym poziomie co rok temu, może trochę niższe - mówi Irena Strojewska z IERiGŻ. - Rok temu średnia cena jabłek w sklepie nie przekraczała 3,5 zł, teraz będzie podobnie. Jedyne na co trzeba się przygotować, to to, że ceny spadną później. Bo też później będą zbiory.