Czas na jedne z najbardziej lubianych grzybów. Kurki, bo o nich mowa, są doceniane za smak, zapach, aromat. Dodatkowo mają piękny kolor, dzięki czemu potrawy z niemi w roli głównej nie tylko są pyszne, ale też pięknie wyglądają.
Włoski placek drożdżowy, słony i mocno skropiony oliwą. Kurki wydają się wymarzonym dodatkiem focacci. Ich aromat podkreśla rozmaryn i ostry w smaku ser wędzony.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 50 ml ciepłego mleka, 300 ml wody, 70 ml oliwy z oliwek, 7 g suchych drożdży instant, 5 łyżeczek soli morskiej, duża garść kurek, kilka gałązek świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego, 20 dag sera wędzonego
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i dwie łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy, dolewamy mleko, wodę i około 50 ml oliwy. Wyrabiamy ciasto - przez około 15 minut, do momentu aż nie będzie kleić się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie myjemy i osuszamy kurki, dodajemy do nich szczyptę soli i łyżkę oliwy.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą formę. Wykładamy na nie kurki, odkładamy jeszcze na około kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta delikatnie skrapiamy resztą oliwy, posypujemy solą i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, na około 30 minut. Na pięć minut przed wystawieniem z piekarnika posypujemy startym serem.
Bardzo rozgrzewająca zupa-krem na pierwsze chłodne, jesienne wieczory. Doskonale smakuje z grzankami.
Składniki: 350 g obranych kurek, 30 dag boczku, szczypta suszonego rozmarynu, 1 cebula, 1 por, litr wody, kostka warzywna, 2-3 łyżki masła,3 łyżki śmietany - 18-procentowej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Zagotowujemy litr wody, dodajemy kostkę warzywną.
Na maśle delikatnie obsmażamy posiekaną cebulę i pora. Dodajemy kurki. Cały czas mieszamy, po chwili dodajemy pokrojony boczek. Smażymy do podrumienienia składników. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy około 15-20 minut, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Możemy podawać z grzankami.
Dość szybkie w przygotowaniu danie i bardzo sycące! To kurki grają tu pierwsze skrzypce, choć już sam smak makaronu typu bucatini oblepionego wiórkami suszonych pomidorów może zniewalać!
Składniki: makaron bucatini, 300-400 g kurek, kieliszek białego wina, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory w proszku, sól, pieprz, parmezan, pietruszka
Przygotowanie: Oczyszczone kurki wrzucamy do rondelka z rozgrzaną oliwą, winem i podsmażonym czosnkiem. Cały czas mieszamy grzyby na wolnym ogniu, przez około 15 minut. Dodajemy suszone pomidory, sól i pieprz. Sosem, który powstanie polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.