Domowy majonez na wielkanocnym stole? Czemu nie! Jest lżejszy, zdrowszy i smaczniejszy. W dodatku robi się go naprawdę prosto i szybko.

Majonez domowej roboty można wzbogacić o smak bazylii. Połączenie idealne. Sami sprawdźcie!

Składniki na majonez bazyliowy: 

2 żółtka, 2 łyżeczki octu winnego, łyżeczka musztardy), 160 ml oleju roślinnego, sól, pieprz, pęczek bazylii. 

Przygotowanie: 

Jajka koniecznie musimy sparzyć. Oddzielamy żółtka, przekładamy je do naczynia. Dolewamy ocet i dodajemy musztardę. Miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Dodajemy do niego rozgniecione w osobnym naczyniu listki bazylii.