Sezon na maliny ma się ku końcowi. Koszyczki z tymi owocami można jednak jeszcze spotkać na straganach. I przygotować z nich coś naprawdę pysznego.

Maliny zapiekane pod kruszonką

Ciepłe maliny pod maślaną kruszonką to uczta dla podniebienia. Taki deser rozpływa się w ustach. W wersji dla prawdziwych łakomczuchów: możemy podać go z lodami.

Składniki:

400 g malin, paczka maślanych herbatników (około 100 gram), 5 łyżek miodu wielokwiatowego, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta cynamonu, łyżka wiórków kokosowych, 1/3 kostki masła

Przygotowanie:

Maliny przekładamy do większego naczynia (np. do pieczenia tarty) lub kilku sufleciarek. Posypujemy je cukrem, cynamonem i polewamy miodem. Owoce przykrywamy pokruszonymi herbatnikami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi. Na wierzch kładziemy płaty masła. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik na zimno z malinami

Deser idealny na upały! Nie tylko orzeźwiający, ale też dość lekki.

Składniki:

1 litr mleka, pół litra śmietany 24-procentowej, 6 jaj, 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła, 20 dag malin, 10 dag jagód, paczka biszkoptów, galaretka malinowa;

Przygotowanie:

Ubijamy jajka, dolewając do nich powoli śmietanę. Gotujemy mleko, stopniowo dolewamy do niego jajka ubite ze śmietana. Nieustannie mieszamy aż powstanie gęsta masa. Całość odcedzamy. Wystudzoną masę ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Na spód formy układamy biszkopty, następnie wykładamy masę, na wierzch owoce. Całość polewamy gęstniejącą galaretką. Sernik wkładamy do lodówki na około godzinę.

Sałatka z octem malinowym

Coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków! Ocet malinowy to niezastąpiony dodatek do lekkich sałatek. Wyrazisty, znakomicie podkreśla też smak białego mięsa.

Składniki na ocet malinowy:

25 dag malin, 500 ml octu winnego

Przygotowanie:

Maliny rozgniatamy z octem winnym, przekładamy do słoja i odstawiamy przynajmniej na jeden dzień. Następnie przecieramy przez gęste sito, przelewamy do czystego, szklanego naczynia i zamykamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu, aby ocet nie stracił koloru. Sosem polewamy sałatkę, na którą przepis znajdziemy poniżej.

Składniki na sałatkę:

pierś z kurczaka, rukola, garść orzechów włoskich, 50 dag pomidorków koktajlowych, sól, pieprz

Umytego kurczaka kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy na patelni, aż mięso stanie się miękkie. Siekamy rukolę i kroimy na pół pomidorki. Na suchej patelni prażymy przez około 3-4 minuty orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy octem.

(mal)