Ratusz w Sztokholmie to ostatni przystanek laureatów nagrody Nobla. Odbywający się tu bankiet wydawany na ich cześć jest ukoronowaniem ceremonii wręczenia nagród. Błękitna sala jest tak duża, że z łatwością pomieści 1300 gości.

Sztokholmski ratusz jest najbardziej znanym na świecie szwedzkim budynkiem. Wraz z dynamicznym rozwojem stolicy Szwecji w zeszłym stuleciu stało się jasne, że miasto potrzebuje większego lokalu dla swojej działalności niż ten na Starym Mieście. Budowa rozpoczęła się w 1911 roku i trwała 12 lat. W 2023 roku sztokholmski ratusz będzie obchodził 100-lecie istnienia.

W każdy trzeci poniedziałek zbiera się tam rada miasta. Ratusz to także miejsce pracy dla 300 urzędników miejskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem video:

Ratusz pełni jednak przede wszystkim rolę reprezentacyjną. To tu przyjmowani są międzynarodowi goście podczas oficjalnych wizyt państwowych. Są tak organizowane bankiety, w tym ten najsłynniejszy - bankiet noblowski. 

Sala Błękitna w kolorze cegieł

Od 1930 roku bankiet noblowski rozpoczyna się 10 grudnia, w dniu wręczania nagród Nobla(to rocznica śmierci jej fundatora Alfreda Nobla), o godzinie 19:00. Sala Błękitna - która w rzeczywistości ma kolor cegieł - jest największą salą przyjęć w ratuszu. Z łatwością mieści 1300 gości zaproszony na noblowski bankiet.

Budynek przypomina włoskie pałace renesansowe. Ma dwa dziedzińce. Błękitna sala, w której odbywa się bankiet noblowski, przypomina sale w pałacu Dożów w Wenecji. Nawiązuje też do Zamku Trzech Koron na Starym Mieście, który spłonął w 1697 roku, a to za sprawą zwieńczających wieżę trzech koron. Są one zwrócone w stronę obecnego zamku królewskiego - miejsca, gdzie kiedyś stał Zamek Trzech Koron.

Pierwszy bankiet bez kobiet

Pierwszy noblowski bankiet odbył się w 1901 roku w sali lustrzanej Grand Hotelu w Sztokholmie. Zaproszono na niego 113 gości - w tym ani jednej kobiety.

W 1907 roku odwołano bankiet. Dwa dni wcześniej zmarł król Oscar II. Ówczesny laureat literackiej nagrody Nobla, autor "Księgi dżungli" Rudyard Kipling zaprosił pozostałych laureatów i ich gości na prywatny obiad noblowski w hotelu, w którym się zatrzymał.

Do 1930 roku kolejne bankiety były wydawane w ogrodzie zimowym Grand Hôtel Royal, a także w siedzibie Szwedzkiej Akademii.

Palce lizać!

Obecnie bankiet wydawany jest w niebieskiej sali sztokholmskiego ratusza. Serwowany jest posiłek składający się z kilku wykwintnych dań, jest muzyka i tańce. Menu utrzymywane jest w tajemnicy do ostatniej chwili.

I tak na przykład w 2016 roku dania były inspirowane kuchnią nordycką, a skomponowali je mistrz kuchni Sayan Isaksson oraz cukiernik Daniel Roos.

Na przystawkę podano grillowaną na drewnie langustynkę z przegrzebkami, przyprawione pokrzywą, dzikim czosnkiem oraz marynowanymi jabłkami.

Daniem głównym była przepiórka z regionu Soedermanland w czarnym czosnku z porem oraz karczochem, grzyby oraz sosem ze skórki z kurczaka i nasionami gorczycy.

Na deser na płonących tacach wniesiono "chmurę" z owocu sudachi, sorbet z maliny moroszki, ozdobiony okruszkami pasty miso oraz smażonym papierem ryżowym.

Dla wegetarian przygotowano alternatywną wersję dań.

Laureaci są zapraszani z rodziną

Gośćmi honorowymi bankietu noblowskiego są członkowie rodziny królewskiej. Laureaci są zapraszani z rodziną. W sumie przy bankietowych stołach zasiada około 1300 gości.

Laureaci wygłaszają przy stole mowę o lekkim charakterze. Na wszystko jest czas, ponieważ bankiet noblowski trwa cztery godziny. W jego trakcie podnoszone są za to tylko dwa toasty: za króla i za Alfreda Nobla.

Co ciekawe, od 70. ubiegłego roku jest tradycją, że 60 bankietowych stołów zdobi 26 tysięcy kwiatów: róż, lilii oraz chryzantem hodowanych specjalnie na tę okazję we włoskim San Remo - miasteczku, w którym przed śmiercią osiadł Alfred Nobel.

Do nakrycia ponad 60 stołów wykorzystuje się 500 metrów obrusów, 7 tysięcy porcelanowych naczyń, 5,4 tys. kieliszków i szklanek oraz 10 tysięcy srebrnych sztućców.

Rekordowa oglądalność

Bankiet zakończy się tańcami w Sali Złotej, gdzie przy dźwiękach orkiestry goście tańczą do późna. Rodzina królewska w nich nie uczestniczy.

Bankiet oraz tańce są na żywo transmitowane przez szwedzką telewizję i radio. Transmisje te każdego roku biją rekordy oglądalności. Być może dlatego też zwyczaj ten porównywany jest do pochodzącej z XVIII i XIX wieku tradycji publicznego spożywania posiłków przez koronowane głowy.

Po oficjalnym bankiecie jest afterparty, organizowane od 1978 roku przez cztery organizacje studenckie. Udział w imprezie jest dobrowolny, ale na przykład w 2009 roku na 1250 bankietowych gości 650 przyjęło zaproszenie na studencką imprezę. To co się tam dzieje pozostaje tajemnicą - dziennikarze nie mają tam wstępu.  

Koszty noblowskiego bankietu idą w miliony koron. Fundacja Nobla rezerwuje po 3000 koron za osobę, ponadto pokrywa koszty podróży i pobytu gości w Sztokholmie.