Przygotowywanie wielkanocnych potraw nie zawsze musi zabierać wiele czasu. Jeśli nie lubicie za długo siedzieć w kuchni lub nie macie na to czasu - warto sięgnąć po te przepisy.
SKŁADNIKI (na formę o pojemności ok. 2,5 litra):
150 g masła, 90 g białej czekolady, 5 jajek, 80 g mąki, 10 łyżeczek cukru, 100 g mielonych migdałów, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania;
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojone w kostkę masło i połamaną na kostki białą czekoladę wkładamy do miseczki, dosypujemy cukier i roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli przekładamy miseczkę do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody, mieszamy składniki aż się roztopią i stworzą jednolitą masę).
Do przestudzonej masy dodajemy jajka, a następnie sok z cytryny oraz składniki suche: mąkę wymieszaną z proszkiem i mielone migdały. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do formy (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, pieczemy około 40 minut.
SKŁADNIKI:
dwa opakowania herbatników (około 200 g), 80 g masła, 120 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki cukru, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki serka mascarpone; do ozdoby: bakalie, rodzynki, wiórki kokosowe;
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy masę na spód: Herbatniki wrzucamy do blendera, wsypujemy kakao i blendujemy aż powstanie gładka masa, do której dodajemy roztopione masło. Wszystko zagniatamy. Masę zagniatamy na spód naczynia posmarowanego masłem. Wkładamy na około 20 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy krem z czekolady i mascarpone. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do miseczki wrzucamy jej kawałki, wlewamy śmietankę, dosypujemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy do połączenia składników, aż powstanie gładka masa. Gdy ją przestudzimy - dodajemy serek mascarpone.
Wyjmujemy spód z lodówki i wylewamy na niego krem z czekoaldy i mascarpone. Z powrotem wkładamy do lodówki, na około godzinę. Całość dowolnie ozdabiamy - np. posiekanymi migdałami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Przestudzony krem wylej na spód i wstaw ciasto z powrotem do lodówki na 1-2 godziny. Finał prac nad mazurkiem to zdobienie. Tu możecie puścić wodze fantazji i stworzyć na jego wierzchu artystyczne dzieło. Ja proponuję użyć bakalii i wiórków czekoladowych.
SKŁADNIKI:
2 szklanki brązowej soczewicy, 2 liście laurowe, olej do smażenia, 1 duża marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, przyprawy: pół łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz; ewentualnie do posypania: pestki słonecznika i dyni.
PRZYGOTOWANIE:
Płuczemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut, na wolnym ogniu, pod przykryciem z dodatkiem soli i liści laurowych.
W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na tarce. Kroimy cebulę i czosnek na plastry. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią czosnek, cebulą i po chwili marchewkę. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonej soczewicy. Następnie wbijamy jajka, przyprawę curry i wszystko dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do formy (uprzednio posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pieczemy około 45 minut w 190 stopniach C.
SKŁADNIKI na hummus z dodatkiem chrzanu:
Puszka ciecierzycy, 2 łyżki tahini, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 4 łyzki wody; łyżka chrzanu;
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką, jednolitą pastę.