Karp jak co roku będzie królować na polskich stołach. Ten po grecku, z warzywami - smakuje znakomicie. Oto przepis na tę potrawę autorki książki "Święta bez chemii".
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki karpia (najlepiej z niewielkiej hodowli)
Opcjonalnie: mleko, skórka z cytryny, cynamon
Sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
Pieprz
1 jajko kurze (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
1-2 łyżki mąki orkiszowej
Oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Karpia pokroić w dzwonka o wielkości 2-2,5 cm.
Opcjonalnie można rybę namoczyć na jakiś czas w wodzie z dodatkiem mleka, skórki z cytryny i cynamonu, by pozbyć się przykrego zapachu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w mące.
Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony w sumie ok. 15 min.
Składniki na dodatek warzywny:
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek di sansa
6 łyżek passaty pomidorowej
Sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku E 536)
Pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa. Podlewać wodą i dusić ok. 20 min.
Passatę rozmieszać dokładnie z ¼ szklanki wody. Dodać do warzyw i dusić jeszcze ok. 10 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli sos wyjdzie za kwaśny można dosłodzić odrobiną cukru. Warzywa można podawać osobno lub obłożyć nimi rybę.