Świetnie będzie smakować zarówno w towarzystwie smażonego karpia wigilijnego, jak i w bożonarodzeniowy poranek z masłem lub dżemem. Puszysta, lekko maślana chałka, posypana makiem lub płatkami migdałów. Niebo w gębie.
Składniki na dwie chałki: pół kg mąki pszennej, 35 g świeżych drożdży, całe jajko, żółtko jajka, pół szklanki letniego mleka, 2 łyżki białego cukru, 2 łyżki masła, 4 łyżki wody. Do posypania: płatki migdałów;
Przygotowanie:
- drożdże rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, odkładamy na co najmniej kwadrans do wyrośnięcia.
- mąkę przesiewamy do miski. Wlewamy do niej rozczyn z drożdżami. Jajko roztrzepujemy z łyżką cukru i dodajemy do mąki. Do miski dodajemy roztopione masło oraz 4 łyżki wody. Zagniatamy energicznie, do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia - na ok. 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). UWAGA! Co godzinę wbijamy pięść w ciasto, aby trochę opadło i ulotnił się dwutlenek węgla.
- ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części; każdą dzielimy na trzy części, formując wałki o równej długości; zaplatamy z nich warkocz, łączymy końce i podwijamy je pod spód;
- chałki przekładamy do wysmarowanej masłem formy (ewentualnie na blachę) i pozostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia; wierzch smarujemy żółtkiem; nagrzewamy piec do 200 stopni; pieczemy do 30 minut; jeszcze ciepłą chałkę posypujemy np. makiem albo płatkami migdałów;
Chałkę możemy podać np. z ulubionym dżemem. Na przykład figowym z dodatkiem anyżu.
Potrzebujemy: pół kg fig, 30 dag cukru, 1 cytryna, 1 gwiazdka anyżu;
Przygotowanie: Figi obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem, polewamy sokiem z połowy cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, odkładamy z ognia i odkładamy na całą noc. Zmiażdżone gwiazdki anyżu dodajemy następnego dnia - ponownie zagotowując, by dżem mógł zmięknąć. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka.