W poniedziałek o godz. 16.00 przy Nowohuckim Centrum Kultury krakowianie będą mogli skosztować tradycyjnego karpia. Smażona ryba w towarzystwie wegetariańskiej kapusty z grochem i pieczywa to poczęstunek od miasta oraz Joanny i Bartłomieja Szczoczarzów z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. Przedświąteczny poczęstunek odbędzie się nie tylko 2, ale też 4, 6, 9, 11 i 13 grudnia.
Przedświąteczny karp dla Krakowa to akcja ciesząca się ogromną popularnością wśród mieszkańców stolicy Małopolski. W tym roku bezpłatne poczęstunki rozpoczną się o godzinie 16.00, a odbywać się będą w sześciu lokalizacjach:
- 2 grudnia, poniedziałek – Nowohuckie Centrum Kultury,
- 4 grudnia, środa – Rynek Podgórski,
- 6 grudnia, piątek – rondo Mogilskie,
- 9 grudnia, poniedziałek – parking przy pętli na Kurdwanowie,
- 11 grudnia, środa – plac Inwalidów,
- 13 grudnia, piątek – Mały Rynek.
Patronat nad tym niezwykłym wydarzeniem objęło RMF FM.
Aby skosztować tradycyjnego smażonego karpia, warto przyjść na miejsce trochę wcześniej. W poprzednich latach jeszcze na długo przed oficjalnym rozpoczęciem wydarzenia, przed mobilnymi kuchniami ustawiały się kolejki mieszkańców.
W każdym miejscu rozdawane było około 1,5 tys. porcji.
Największą grupę odwiedzających stanowią przeważnie osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których jest to możliwość skosztowania najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw. Warto jednak podkreślić, że z bezpłatnego poczęstunku może skorzystać każdy.