Drożdżowe piecuchy z grzybami, zupa śledziowa na zimno czy gołąbki zawijane w liście kiszonej kapusty – to typowe potrawy wigilijne i świąteczne w Kujawsko-Pomorskiem. Przepisy na te specjały są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Gospodynie z tego regionu zebrały swoje przepisy w e-booku.
Przygotowywane od podstaw w domu i ze sprawdzonych produktów - to najważniejsze zasady kuchni Ziemi Chełmińskiej i Kujawskiej. Tu nawet przepisy na znane w każdym zakątku kraju potrawy, różnią się dodatkami albo sposobem przygotowania. Te najciekawsze trafiły do świątecznego e-booka, wydanego przez stowarzyszenie LGD Ziemia Gotyku.
Realizujemy wiele różnych inicjatyw, od przedsiębiorczości i aktywizacji po ścisłą współpracę z różnymi organizacjami, jak koła gospodyń wiejskich czy bardzo aktywnymi w ostatnich latach klubami seniora - mówi nam Mariola Epa-Pikuła ze stowarzyszenia. Stwierdziliśmy, że warto tutaj, na lokalnym poziomie, wymienić się przepisami i ciekawostkami związanymi z przygotowaniem potraw świątecznych - tłumaczy.
Jednak wersja elektroniczna, która powstała, umożliwia skorzystanie z przepisów gospodyń z tego regionu każdego zainteresowanego, i to bezpłatnie.
Zebraliśmy wszystkie przepisy i własnymi siłami zrobiłyśmy e-book i opublikowałyśmy. Widzimy, że książka się podoba, bo sołectwa i koła gospodyń chętnie ją udostępniają, co nas bardzo cieszy - dodaje Mariola Epa-Pikuła.
W publikacji są nie tylko przepisy tradycyjne. Widać też trend bardziej dietetyczny i szukanie alternatywnych inicjatyw.
Wieś się zmienia i to widać w tych przepisach - tłumaczy pani Mariola. Ale chociaż potrawy są modyfikowane, to wracamy też do prostych potraw, też dlatego, że nie są bardzo kosztowne - dodaje.
Barszcz Świąteczny Danuty Kwiatkowskiej
Składniki:
- 5 kg buraczków,
- włoszczyzna,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 3 główki czosnku,
- 4 cebule,
- sól, pieprz,
- 2 szkl. cukru,
- 1 szkl. octu,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Obrane buraczki zetrzeć na wiórki, zasypać dwiema szklankami cukru, dolać szklankę octu i odstawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Ugotować wywar z 5 litrów wody, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, 3 główek czosnku, 4 cebul, pieprzu i majeranku. Cebuli i czosnku nie obieramy. Po ugotowaniu wywaru (około godziny) dodajemy buraczki przygotowane dzień wcześniej i gotujemy jeszcze godzinę, nie doprowadzając do zagotowania. Przecedzić.
Kapuśniaczki Danuty Linkowskiej
Składniki:
- 4 dkg drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- ¾ szklanki ciepłej wody,
- 3 pełne łyżki oleju,
- szczypta soli,
- kapusta kiszona,
- pieczarki,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 10 minutach kiedy zaczyn urósł dodać pozostałą mąkę, wodę, olej i sól. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Kapustę ugotować. Drobno posiekane pieczarki i cebulę poddusić na patelni, następnie połączyć z kapustą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na nie wyłożyć farsz. Następnie zwinąć jak w roladę, lekko spłaszczyć i pociąć na kawałki ok. 6 cm.
Poukładać na blaszce i piec 20-25 minut w 180°C.